hoogsteder & uniquole

in 2013 hebben willem jan hoogsteder en nicole uniquole besloten hun krachten te bundelen. willem jan hoogsteder bestiert aan de haagse lange vijverberg een van de beste kunsthandels ter wereld.

 

samen ontwikkelen hoogsteder & uniquole reizende tentoonstellingen voor musea en internationale culturele instellingen onder de naam: greatexhibitions. de kennis van hoogsteder over mogelijke bruiklenen van oude meesters uit particuliere en museale collecties is bijzonder nuttig. sinds 1980 verzorgde hoogsteder bruiklenen voor meer dan 100 museale tentoonstellingen.

de uitgebreide expertise van uniquole op het gebied van hedendaagse vormgeving, mode en vakmanschap en het ontwikkelen en organiseren van tentoonstellingen is de andere pijler waarop het concept rust.

 

hoogsteder & uniquole maken samen unieke turnkey presentaties. deze zijn wereldwijd beschikbaar. ze worden als totaalpakket ontworpen maar kunnen ook op maat worden gemaakt voor de beschikbare ruimte.

the love for dutch flowers

iedereen houdt ook van nederlandse bloemstillevens, van china tot abu dhabi en van moskou tot new york. de historische doeken spreken enorm tot de verbeelding. het gegeven van de voorstelling is vaak eenvoudig en tegelijk zo krachtig.

speciaal voor deze reizende tentoonstelling zijn hollandse topstukken bijeen gebracht uit particuliere collecties. stukken die nog nooit eerder aan het grote publiek zijn getoond.

ze zijn geselecteerd op uitzonderlijke verleidelijkheid in kleur en detaillering.

deze verleidelijkheid komt terug in een begeleidende opstelling van hedendaagse objecten. het geeft de tentoonstelling een contemporain elan en laat de bezoeker op een verfrissende manier kijken naar de historische stukken.

rembrandt’s academy

waar zijn de woorden meester & gezel beter op zijn plaats dan bij rembrandt en zijn leerlingen. al in 1992 organiseerde hoogsteder & hoogsteder een tentoonstelling over deze academie. met werk van ferdinand bol, carel fabritius, govaert flinck en vele anderen.

de tentoonstelling met deze en/of vergelijkbare werken is uitgebreid met hedendaags werk in de schilderkunst en de vormgevings- en modewereld.

the fashionably days of the winterqueen

de beeldschone britse koningsdochter, elizabeth stuart, trouwde op valentijnsdag 1613 met haar droomprins, keurvorst frederik v van de palts. ze kregen de bijnaam winterkoning en winterkoningin omdat ze maar één winter lang geregeerd hebben over het koninkrijk bohemen. elizabeth was dol op het hofleven en alles wat daarbij hoorde.  zij bracht de internationale hofcultuur naar den haag en de republiek.

in de tentoonstelling wordt aandacht besteed aan elizabeth’s liefde voor mode en modieus kant (voor dames en heren), maar ook voor juwelen (parels ‘zo groot als muskaatnoten’)

de mode uit elizabeth’s tijd wordt gecombineerd met die van hedendaagse ontwerpers. met objecten van dutch design geven hedendaagse vaklieden hun visie op meubelen, kant, juwelen en snuisterijen uit elizabeth’s tijd.

oranje-nassau family

vaderlandse geschiedenis staat volop in de belangstelling! de tentoonstelling in paleis oranienbaum (2012) heeft bewezen dat bezoekers de geschiedenis beter onthouden wanneer een brug wordt geslagen met het heden.

met afbeeldingen van oranjes, stadhouders van holland en friesland, koningen en koninginnen, maar ook raadpensionarissen zoals van oldenbarnvelt, de witt en fagel, is een prachtig overzicht van de geschiedenis gemaakt door de eeuwen heen.

a touch of gold

details, details, details.

dat is het kernwoord van de tentoonstelling ‘a touch of gold’.

tot de 19de eeuw werd alle kleding, met name de hofkledij, nog met de hand vervaardigd. de stiksels, decoraties en borduursels waren van uitzonderlijke kwaliteit.

hedendaagse vormgevers en mode-ontwerpers werken nog altijd graag met deze materialen. soms heel subtiel en soms leidend tot extravagante topstukken.

de tentoonstelling laat in detail de schoonheid van het gebruik van goud en gouddraad zien in de historische schilderijen en het hedendaagse ontwerp.