gastcurator gemeentemuseum den haag 2017

de haagse couturier frans hoogendoorn is al meer dan 40 jaar een begrip in nederland. frans hoogendoorn is een vakman, die zijn couture altijd met grote passie, smaak, precisie en oog voor zijn klanten heeft uitgevoerd.

hij is beinvloed door de parijse chique in de mode, en weet deze met allure in zijn eigen creaties toe te passen.

nicole uniquole is gastcurator van de tentoonstelling over zijn werk.

opening: november 2017
inclusief catalogus
meer info vanaf juni 2017

paleis het loo: royal showpieces I en II

voor het eerst in de geschiedenis van het paleis is afgeweken van een vaste inrichting in de koninklijke zalen. met een nieuwe opstelling en toevoeging van kleding, serviezen en objecten brengt nicole uniquole een spraakmakende dialoog tot stand tussen de vorstelijke smaak van vroeger en het design van nu.

na het succes van royal showpieces I is tot 17 april 2016 de tentoonstelling royal showpieces II te bewonderen. in paleis het loo te apeldoorn.

paleis het loo: van food laboratium tot ‘gedekte’ tafel

in vervolg op de succesvolle tentoonstelling ‘royal showpieces’ in 2014, is tot 17 april 2016 de tentoonstelling ‘royal showpieces – in stijl opgediend’ te zien op paleis het loo.

met serviezen, tafellinnen en toegepaste kunst heeft nicole uniquole een verrassende tentoonstelling samengesteld die de eetcultuur aan het hof op unieke wijze tot leven brengt.

collectie onderzoek paleis het loo

uniquole kreeg veel vrijheid om gebruik te maken van de depots waar veel verborgen schatten vroegen om ontdekt te worden. vaak is in gezelschap van conservator paul rem letterlijk op de zolders van het paleis ‘gestruind’. uniquole is daarmee in staat gesteld unieke collecties samen te stellen voor de tentoonstellingen in paleis het loo.

 

de tentoonstellingen van uniquole in het paleis werden gebouwd onder leiding van gerrit labberton. de bloemenplafonds werden verzorgd door florian seyd & ueli signer i.s.m. john hagen en francien huis in ’t veld van paleis het loo.

paleis het loo: revolutionair tentoonstellingsconcept

een van de belangrijkste ingrepen van curator uniquole voor de tentoonstellingen royal showpieces was het verwijderen van de gespannen touwtjes die verhinderden dat mensen de vertrekken zouden betreden. voor het paleis was het soms even slikken maar deze exposities zijn nodig om het paleis het loo ook in de toekomst relevant te maken.

 

voor de soms kwetsbare vloeren van de paleiskamers is een oplossing gevonden in geprinte tapijten, ontworpen i.s.m. maarten spruyt en tsur reshef.

 

de door daniel marot ontworpen plafonds bestaan uit vakken met verschillende geschilderde decoraties. de tapijten weerspiegelen die plafonds, waardoor de bezoeker ziet hoe nieuw wordt geïnspireerd door oud en hoe het verleden reflecteert met het heden en andersom.
Foto Marjon Hoogervorst

royal showpieces I: jan taminiau

zachtjes schuifelen de bezoekers langs de historisch ingerichte vertrekken in paleis het loo. ze kijken van een afstandje naar de historische voorwerpen en de portretten. het verhaal van het huis oranje-nassau trekt in statische beelden en verstilde fragmenten voorbij: horen, zien en zwijgen’.

 

in vijf historische ruimten maakt het ‘horen, zien en zwijgen’ plaats voor ‘kijk, ruik en luister’.

gastcurator en tentoonstellingsmaker nicole uniquole verbindt museaal erfgoed zinvol en smaakvol aan hedendaags design, waardoor er een frisse en verrassende dialoog ontstaat tussen de vorstelijke smaak van toen en nederlands design van nu.

 

een prominent onderdeel van de tentoonstelling royal showpieces I waren de couturestukken van jan taminiau.

tentoonstelling paleis oranienbaum

met de tentoonstelling ‘dutch design – huis van oranje’ staat het barokke paleis oranienbaum een half jaar in het teken van hedendaags nederlands ontwerp en mode in combinatie met historische objecten uit het koninklijk huisarchief.

 

uniquole is verantwoordelijk voor het curatorschap, de organisatie en productie van deze grote zomertentoonstelling. uitgevoerd in opdracht van kulturstiftung dessauworlitz en in nauwe samenwerking met de nederlandse ambassade in berlijn en het koninklijk huisarchief.

 

de historie van het paleis en het tot de verbeelding sprekende verhaal van prinses henriette catharina lenen zich bij uitstek voor een unieke confrontatie tussen oud en nieuw. de prachtig gerestaureerde ruimten bieden plaats aan de crème de la crème van de nederlandse ontwerp- en modewereld.

koningin beatrix opent tentoonstelling oranienbaum

op 25 april 2012 openen hare majesteit koningin beatrix en de duitse bondspresident joachim gauck de tentoonstelling ‘dutch design – huis van oranje’.

in het bijzijn van alle deelnemende nederlandse ontwerpers werd dit prachtige staatsieportret gemaakt.

topstukken van hella jongerius en viktor & rolf

nederlandse topontwerpers stelden hun designobjecten beschikbaar voor de grote zomertentoonstelling in paleis oranienbaum. onder hen ondermeer hella jongerius, jan taminiau,

iris van herpen, tord boontje, ted noten, claudy jongstra, alexander van slobbe, ineke hans, viktor & rolf, edward van vliet, richard hutten, jurgen bey en piet hein eek.

het verhaal van de prinses

een ondernemende nederlandse prinses bouwde in de gouden eeuw paleis oranienbaum. zij bracht de omgeving tot ambachtelijke en economische bloei. ze verzamelde daarnaast hoogwaardig keramiek. haar man, de vorst van anhalt dessau bracht excellent glaswerk bij elkaar.

 

aan de hand van de rijk gedetailleerde oranje-nassau portretten uit de collectie van de kulturstiftung dessauworlitz wordt het verhaal van prinses henriette catharina en haar liefde voor puur vakmanschap verteld.

 

deze dochter van amalia van solms en prins frederik hendrik spreekt zeer tot de verbeelding. zowel de portretten als de oorspronkelijke gebruiksfunctie van de ruim 50 paleiskamers fungeren als rode draad voor de inrichting van de grote zomertentoonstelling.

prentenkabinet met modeschetsen van oranje

in het oorspronkelijke kabinet van paleis oranienbaum is tijdens de tentoonstelling ‘dutch design – huis van oranje’ een selectie historische prenten uit de abn-amro collectie getoond.

 

de prenten geven een adembenemend beeld van de juwelen van het huis oranje-nasssau. schetsen van tiara’s, sabels en parures sierden de wanden.

 

de historische schetsen zijn aangevuld met mode illustraties van de haagse modeontwerper frans hoogendoorn.

overzicht nederlands ontwerp in o.a. moskou, budapest, berlijn

op verzoek van de nederlandse ambassades in diverse steden zoals moskou, berlijn, budapest, antwerpen en stockholm zijn door uniquole overzichtstentoonstellingen over nederlands ontwerp samengesteld.

uniquole nam ook de organisatie en productie van de exposities in deze steden voor haar rekening en verzorgde de bijbehorende catalogi.

brick – architectuur en keramiek

in opdracht van het europees keramisch werkcentrum realiseert uniquole een multimanifestatie met tentoonstelling, café, bookshop en lezingen waarin architecten, ontwerpers en kunstenaars van over de hele wereld hun innovatieve inzichten prijsgeven over de grenzeloze mogelijkheden in ontwerp en ontwikkeling van de baksteen.

deze internationale en interdisciplinaire visie op de ‘keramische huid van gebouwen’ vond plaats in het groothandelsgebouw rotterdam.

als de nieuwe ontwerpen en inzichten die werden getoond ook maar voor een deel in de praktijk zullen worden toegepast dan zal de baksteen een stralende toekomst tegemoet gaan. het tentoonstellingsontwerp werd verzorgd door het stijlinstituut en de manifestatie kwam mede tot stand door de substantiële ondersteuning van wienerberger b.v.

stichting via milano new dutch design

uniquole fungeerde 10 jaar als projectleider van de stichting via milano new dutch design. de stichting, opgericht door ondermeer de bno, heeft als doelstelling nederlands ontwerp onder de aandacht te brengen van een groot publiek. vernieuwend ontwerp dat in april van het jaar in milaan werd gepresenteerd op de salone del mobile is in september van hetzelfde jaar te zien op één locatie in amsterdam in mooi vormgegeven tentoonstellingen.

de gemeente amsterdam steunde de stichting met een bijdrage uit het kunstenplan. hedy d’ancona fungeerde de laatste jaren als voorzitter van de stichting. na tien jaar via milano vond een grote overzichtstentoonstelling plaats in de oude kerk te amsterdam. de jubileumtentoonstelling toonde werk van marcel wanders, gijs bakker, hella jongerius, richard hutten en vele andere hoogtepunten uit 10 jaar  nederlandse ontwerpgeschiedenis.

superstores modefabriek

in samenwerking met de modefabriek en het stijlinstituut zijn door uniquole superstores ingericht tijdens de vakbeurzen van de modefabriek. de halfjaarlijkse superstores waren een fusie tussen een designwarenhuis in pocketformaat en een mini museum met zorgvuldig samengestelde collecties van vernieuwende mode en designproducten van vooral nederlandse bodem.

een interactieve kruising tussen een one-stop-shopping experience en een trendforum in de vorm van een conceptstore.

 

het concept van de superstores draaide om creativiteit, relaxed shoppen, entertainment en je tegelijkertijd serieus laten informeren over toonaangevende ontwikkelingen op het gebied van stijl, vormgeving en originele retailconcepten.

provincie zuid-holland: buitenplaatsen

de provincie zuid-holland vroeg uniquole om een serie buitenplaatsen op een verrassende en ludieke manier onder de aandacht te brengen. er werden samenwerkingen opgezet met villa maarheeze en de caldic collectie.

het werk van florentijn hofman dreef een zomer lang in de vijver van raadhuis de paauw in wassenaar. met behulp van een door uniquole samengestelde attractieve en handzame publicatie konden fietsers en wandelaars de locaties via mooie routes bezoeken.

colette parijs

conceptstore colette in parijs is uitgegroeid tot een bezienswaardigheid van de stad. een inspirerende winkel aan de rue du faubourg saint honoré, één van de mooiste winkelstraten van

parijs. uniquole realiseerde een tentoonstelling van het conceptuele sieradenlabel chi ha paura…? van gijs bakker bij colette.