meesterlijk jubileumeditie – 10 jaar

voor het tiende jaar op rij eert meesterlijk vakmanschap en ambachtelijke technieken in dutch design. op 30 november, 1 en 2 december 2018 presenteren 120 ontwerpers hun werk in de industriële schoonheid van de amsterdamse westergasfabriek. bezoekers vinden hier de meest begerenswaardige designobjecten van nederlands fabricaat. ideale cadeaus voor de feestdagen.

de keuze van nicole uniquole, oprichter en curator van meesterlijk, was tien jaar geleden duidelijk. bij dit designfestival draait alles om vakmanschap en ambachtelijke technieken. uniquole wil een podium bieden aan zelfproducerende ontwerpers zonder winkel. ze werd in 2008 nog net niet voor gek verklaard; inmiddels weten we beter.

foto frieda mellema / styling selina martin / haar gould kappers den haag

gemeente rotterdam: dutch design museum

dutch design is een wereldmerk.
.
toch ontbeert nederland, in tegenstelling tot veel andere landen, een nationaal designmuseum met internationale allure.
.
in opdracht van de gemeente rotterdam en royal ahrend verkent uniquole de mogelijkheden van een nationaal designmuseum in rotterdam.
.
in de eerste verkenning staan de algemene haalbaarheid van en de mogelijkheden voor een nationaal designmuseum in rotterdam centraal.

foto frieda mellema | architectuur series

imago: glas bij het elysee / apple / rem koolhaas

met prestigieuze klanten als rem koolhaas, ralph lauren, gucci, uniqlo, apple, elysee, rijksgebouwendienst, chabot museum is van ruysdael glas met name bekend in de installateurswereld.

.

om haar unique selling points (usp’s) beter onder de aandacht van grote architectenbureaus te krijgen is een strategische verbeterslag in merk, imago en positionering noodzakelijk.

.

uniquole werkt een herkenbare merkidentiteit uit zodat van ruysdael zich internationaal optimaal kan presenteren in het nederlands paviljoen in milaan in 2019.

reinildis van ditzhuyzen & nicole uniquole

het biografisch woordenboek oranje-nassau.
stamt onze koning nu wel of niet af van willem I de zwijger? welke oranjeprinses bouwde in duitsland paleis oranienbaum? waarom was amalia van oranje – van solms zo dol op juwelen?

zulke vragen worden in dit boek beantwoord, of u nu betrouwbare historische oranjegegevens zoekt of gewoon nieuwsgierig bent. alle (oranje-) nassaus kunt u in het boek vinden, in ruim 150 korte levensbeschrijvingen: alfabetisch, via het register en/of in de volledige stamboom.

 

bestel het boek eenvoudig door 25 euro over te maken (20 euro + verzendkosten) naar IBAN NL35INGB0007415816 t.n.v. uniquole.

vergeet niet uw adresgegevens te vermelden!

foto frieda mellema

gastcurator gemeentemuseum den haag 2017

de haagse couturier frans hoogendoorn is al meer dan 40 jaar een begrip in nederland. frans hoogendoorn is een vakman, die zijn couture altijd met grote passie, smaak, precisie en oog voor zijn klanten heeft uitgevoerd.

hij is beinvloed door de parijse chique in de mode, en weet deze met allure in zijn eigen creaties toe te passen.

nicole uniquole is gastcurator van de tentoonstelling over zijn werk.

opening: november 2017
inclusief catalogus
meer info vanaf juni 2017

paleis het loo: royal showpieces I en II

voor het eerst in de geschiedenis van het paleis is afgeweken van een vaste inrichting in de koninklijke zalen. met een nieuwe opstelling en toevoeging van kleding, serviezen en objecten brengt nicole uniquole een spraakmakende dialoog tot stand tussen de vorstelijke smaak van vroeger en het design van nu.

na het succes van royal showpieces I is tot 17 april 2016 de tentoonstelling royal showpieces II te bewonderen. in paleis het loo te apeldoorn.

paleis het loo: van food laboratium tot ‘gedekte’ tafel

in vervolg op de succesvolle tentoonstelling ‘royal showpieces’ in 2014, is tot 17 april 2016 de tentoonstelling ‘royal showpieces – in stijl opgediend’ te zien op paleis het loo.

met serviezen, tafellinnen en toegepaste kunst heeft nicole uniquole een verrassende tentoonstelling samengesteld die de eetcultuur aan het hof op unieke wijze tot leven brengt.

collectie onderzoek paleis het loo

uniquole kreeg veel vrijheid om gebruik te maken van de depots waar veel verborgen schatten vroegen om ontdekt te worden. vaak is in gezelschap van conservator paul rem letterlijk op de zolders van het paleis ‘gestruind’. uniquole is daarmee in staat gesteld unieke collecties samen te stellen voor de tentoonstellingen in paleis het loo.

 

de tentoonstellingen van uniquole in het paleis werden gebouwd onder leiding van gerrit labberton. de bloemenplafonds werden verzorgd door florian seyd & ueli signer i.s.m. john hagen en francien huis in ’t veld van paleis het loo.

paleis het loo: revolutionair tentoonstellingsconcept

een van de belangrijkste ingrepen van curator uniquole voor de tentoonstellingen royal showpieces was het verwijderen van de gespannen touwtjes die verhinderden dat mensen de vertrekken zouden betreden. voor het paleis was het soms even slikken maar deze exposities zijn nodig om het paleis het loo ook in de toekomst relevant te maken.

 

voor de soms kwetsbare vloeren van de paleiskamers is een oplossing gevonden in geprinte tapijten, ontworpen i.s.m. maarten spruyt en tsur reshef.

 

de door daniel marot ontworpen plafonds bestaan uit vakken met verschillende geschilderde decoraties. de tapijten weerspiegelen die plafonds, waardoor de bezoeker ziet hoe nieuw wordt geïnspireerd door oud en hoe het verleden reflecteert met het heden en andersom.
Foto Marjon Hoogervorst

royal showpieces I: jan taminiau

zachtjes schuifelen de bezoekers langs de historisch ingerichte vertrekken in paleis het loo. ze kijken van een afstandje naar de historische voorwerpen en de portretten. het verhaal van het huis oranje-nassau trekt in statische beelden en verstilde fragmenten voorbij: horen, zien en zwijgen’.

 

in vijf historische ruimten maakt het ‘horen, zien en zwijgen’ plaats voor ‘kijk, ruik en luister’.

gastcurator en tentoonstellingsmaker nicole uniquole verbindt museaal erfgoed zinvol en smaakvol aan hedendaags design, waardoor er een frisse en verrassende dialoog ontstaat tussen de vorstelijke smaak van toen en nederlands design van nu.

 

een prominent onderdeel van de tentoonstelling royal showpieces I waren de couturestukken van jan taminiau.

tentoonstelling paleis oranienbaum

met de tentoonstelling ‘dutch design – huis van oranje’ staat het barokke paleis oranienbaum een half jaar in het teken van hedendaags nederlands ontwerp en mode in combinatie met historische objecten uit het koninklijk huisarchief.

 

uniquole is verantwoordelijk voor het curatorschap, de organisatie en productie van deze grote zomertentoonstelling. uitgevoerd in opdracht van kulturstiftung dessauworlitz en in nauwe samenwerking met de nederlandse ambassade in berlijn en het koninklijk huisarchief.

 

de historie van het paleis en het tot de verbeelding sprekende verhaal van prinses henriette catharina lenen zich bij uitstek voor een unieke confrontatie tussen oud en nieuw. de prachtig gerestaureerde ruimten bieden plaats aan de crème de la crème van de nederlandse ontwerp- en modewereld.

koningin beatrix opent tentoonstelling oranienbaum

op 25 april 2012 openen hare majesteit koningin beatrix en de duitse bondspresident joachim gauck de tentoonstelling ‘dutch design – huis van oranje’.

in het bijzijn van alle deelnemende nederlandse ontwerpers werd dit prachtige staatsieportret gemaakt.

topstukken van hella jongerius en viktor & rolf

nederlandse topontwerpers stelden hun designobjecten beschikbaar voor de grote zomertentoonstelling in paleis oranienbaum. onder hen ondermeer hella jongerius, jan taminiau,

iris van herpen, tord boontje, ted noten, claudy jongstra, alexander van slobbe, ineke hans, viktor & rolf, edward van vliet, richard hutten, jurgen bey en piet hein eek.

het verhaal van de prinses

een ondernemende nederlandse prinses bouwde in de gouden eeuw paleis oranienbaum. zij bracht de omgeving tot ambachtelijke en economische bloei. ze verzamelde daarnaast hoogwaardig keramiek. haar man, de vorst van anhalt dessau bracht excellent glaswerk bij elkaar.

 

aan de hand van de rijk gedetailleerde oranje-nassau portretten uit de collectie van de kulturstiftung dessauworlitz wordt het verhaal van prinses henriette catharina en haar liefde voor puur vakmanschap verteld.

 

deze dochter van amalia van solms en prins frederik hendrik spreekt zeer tot de verbeelding. zowel de portretten als de oorspronkelijke gebruiksfunctie van de ruim 50 paleiskamers fungeren als rode draad voor de inrichting van de grote zomertentoonstelling.

prentenkabinet met modeschetsen van oranje

in het oorspronkelijke kabinet van paleis oranienbaum is tijdens de tentoonstelling ‘dutch design – huis van oranje’ een selectie historische prenten uit de abn-amro collectie getoond.

 

de prenten geven een adembenemend beeld van de juwelen van het huis oranje-nasssau. schetsen van tiara’s, sabels en parures sierden de wanden.

 

de historische schetsen zijn aangevuld met mode illustraties van de haagse modeontwerper frans hoogendoorn.

overzicht nederlands ontwerp in o.a. moskou, budapest, berlijn

op verzoek van de nederlandse ambassades in diverse steden zoals moskou, berlijn, budapest, antwerpen en stockholm zijn door uniquole overzichtstentoonstellingen over nederlands ontwerp samengesteld.

uniquole nam ook de organisatie en productie van de exposities in deze steden voor haar rekening en verzorgde de bijbehorende catalogi.

brick – architectuur en keramiek

in opdracht van het europees keramisch werkcentrum realiseert uniquole een multimanifestatie met tentoonstelling, café, bookshop en lezingen waarin architecten, ontwerpers en kunstenaars van over de hele wereld hun innovatieve inzichten prijsgeven over de grenzeloze mogelijkheden in ontwerp en ontwikkeling van de baksteen.

deze internationale en interdisciplinaire visie op de ‘keramische huid van gebouwen’ vond plaats in het groothandelsgebouw rotterdam.

als de nieuwe ontwerpen en inzichten die werden getoond ook maar voor een deel in de praktijk zullen worden toegepast dan zal de baksteen een stralende toekomst tegemoet gaan. het tentoonstellingsontwerp werd verzorgd door het stijlinstituut en de manifestatie kwam mede tot stand door de substantiële ondersteuning van wienerberger b.v.

stichting via milano new dutch design

uniquole fungeerde 10 jaar als projectleider van de stichting via milano new dutch design. de stichting, opgericht door ondermeer de bno, heeft als doelstelling nederlands ontwerp onder de aandacht te brengen van een groot publiek. vernieuwend ontwerp dat in april van het jaar in milaan werd gepresenteerd op de salone del mobile is in september van hetzelfde jaar te zien op één locatie in amsterdam in mooi vormgegeven tentoonstellingen.

de gemeente amsterdam steunde de stichting met een bijdrage uit het kunstenplan. hedy d’ancona fungeerde de laatste jaren als voorzitter van de stichting. na tien jaar via milano vond een grote overzichtstentoonstelling plaats in de oude kerk te amsterdam. de jubileumtentoonstelling toonde werk van marcel wanders, gijs bakker, hella jongerius, richard hutten en vele andere hoogtepunten uit 10 jaar  nederlandse ontwerpgeschiedenis.

superstores modefabriek

in samenwerking met de modefabriek en het stijlinstituut zijn door uniquole superstores ingericht tijdens de vakbeurzen van de modefabriek. de halfjaarlijkse superstores waren een fusie tussen een designwarenhuis in pocketformaat en een mini museum met zorgvuldig samengestelde collecties van vernieuwende mode en designproducten van vooral nederlandse bodem.

een interactieve kruising tussen een one-stop-shopping experience en een trendforum in de vorm van een conceptstore.

 

het concept van de superstores draaide om creativiteit, relaxed shoppen, entertainment en je tegelijkertijd serieus laten informeren over toonaangevende ontwikkelingen op het gebied van stijl, vormgeving en originele retailconcepten.

provincie zuid-holland: buitenplaatsen

de provincie zuid-holland vroeg uniquole om een serie buitenplaatsen op een verrassende en ludieke manier onder de aandacht te brengen. er werden samenwerkingen opgezet met villa maarheeze en de caldic collectie.

het werk van florentijn hofman dreef een zomer lang in de vijver van raadhuis de paauw in wassenaar. met behulp van een door uniquole samengestelde attractieve en handzame publicatie konden fietsers en wandelaars de locaties via mooie routes bezoeken.

colette parijs

conceptstore colette in parijs is uitgegroeid tot een bezienswaardigheid van de stad. een inspirerende winkel aan de rue du faubourg saint honoré, één van de mooiste winkelstraten van

parijs. uniquole realiseerde een tentoonstelling van het conceptuele sieradenlabel chi ha paura…? van gijs bakker bij colette.

> 100 nederlandse ontwerpers en bedrijven

tijdens de salone del mobile is het nederlands paviljoen een baken van sublieme ontwerpkwaliteit, ambachtelijk vakmanschap en innovatie. een bundeling van krachten die aandacht en publiciteit trekt. met een museale tentoonstelling en presentaties die frapperen in het designmekka milaan.

 

meer dan 100 nederlandse ontwerpers en bedrijven geven acte de presence in het volledig gerestaureerde palazzo francesco turati.

werk van individuele ontwerpers wordt in samenhang gepresenteerd in een adembenemende museale tentoonstelling met het signatuur van de presentaties in paleis oranienbaum en paleis het loo.

 

daarnaast exposeren bedrijven en ontwerpbureaus die goede vormgeving en ambachtelijk vakwerk hoog in het vaandel hebben staan zich met eigen presentaties. de verbindende doorgangen tonen hoogwaardige nederlandse fotografie.

het jaarlijkse event meesterlijk 30 nov, 1 en 2 dec 2018

meesterlijk is een bruisende pop-up ministad waar zelfproducerende designers, mode-ontwerpers, foodkunstenaars en vaklieden hun passie voor design en ambacht delen met een groot publiek. in een sfeervolle relaxte setting  wordt u deskundig geïnformeerd over de laatste ontwikkelingen op het gebied van stijl en design. de nieuwste collecties handgemaakte authentieke kwaliteitsproducten nodigen uit tot aanschaf van inspirerende cadeaus voor de feestdagen.

 

ook eind 2017 is meesterlijk weer het platform voor stijl, specialisme en savoir-faire. een ode aan het vakmanschap waar schoonheid, kwaliteit, ambacht en vormgeving samenkomen. onder het genot van tongstrelende eet- en drinkwaar is het aangenaam vertoeven in de warm aangeklede industriële ruimtes van de westergasfabriek. inkopen doen op een plek die creativiteit ademt was nog nooit zo leuk.

u bent van harte welkom op meesterlijk.

meer info over het event meesterlijk vindt u hier.

hét boek over design en ambacht

een rijk geïllustreerd boek op a4 formaat van 2 cm dik en 1 kilo zwaar! een ode aan het vakmanschap.

 

voor slechts 20 euro! als inspiratiebron, naslagwerk of koffietafelboek.

 

jan taminiau, iris van herpen, hella jongerius, bernard heesen, christien meindertsma, mieke meijer en vele andere vormgevers laten zien hoe ze zich laten inspireren door traditioneel vakmanschap.

bestel eenvoudig via de webshop.

foto frieda mellema

museum meermanno

museum meermanno is het oudste boekenmuseum ter wereld. het museum heeft uniquole advies gevraagd over de toekomstige positionering en het imago van het museum.

 

het advies wordt in 2016 door het museum meegenomen in de subsidieaanvraag basisinfrastructuur voor cultuur bij het ministerie van ocw (bis 2017-2020).

 

raadhuis harlingen

in opdracht van de gemeente harlingen realiseert uniquole in 2016 nieuwe hoogwaardige vloerkleden en tapijten voor de raadzaal en de trouwzaal van het stadhuis.
.
met dank aan het rijksvastgoedbedrijf, onderdeel van ministerie binnenlandse zaken en koninkrijksrelaties, voor de bemiddeling.

 

in het ontwerp worden, in samenwerking met maarten spruyt en tsur reshef, verschillende kenmerkende historische details van dit rijksmonument verwerkt.

foto: joachim de ruijter
links op de foto: burgemeester harlingen dhr. sluiter

adviseur stichting landelijke open monumentendag

in 2015 heeft de open monumentendag als thema: kunst & ambacht. de stichting open monumentendag heeft uniquole gevraagd om het inspiratiedocument te vervaardigen.

.

buitenplaatsen, musea en historische woonhuizen lenen zich als locatie uitermate goed voor mooie presentaties over de mix tussen historisch en hedendaags vakwerk.

het fraaie houtsnijwerk, de mooie architectuur, het handgeschilderd behang en de mooi ingelegde vloeren zijn het ideale decor voor nederlandse ontwerpers die het ambacht omarmen in hun nieuwste creaties.

.

het inspiratiedocument gaat naar duizenden aangesloten locaties en geeft handvatten voor eigen activiteiten en exposities van de deelnemende organisaties.

essay: de nieuwe retail

‘wanneer door stad en land iedere winkelstraat praktisch inwisselbaar wordt, ontstaat er vervreemding. we voelen ons verloren in meer van hetzelfde. steeds weer. overal. hoe kun je jezelf nog terug vinden in de massa? wie voelt zich thuis in niemandsland?’

 

de intrinsieke waarden van elke stad zijn een onuitputtelijke inspiratiebron, die steeds weer vertaald en bepaald moeten worden; ‘dit is zoooo den haag’, ‘oh wat typisch leiden’, etc.

de consument besteedt haar geld niet uitsluitend aan producten, maar is vooral op zoek naar ervaringen. in samenwerking met gemeenten bepaalt uniquole het dna van de stad (historisch, hedendaags, toekomst). de lay-out van het toekomstige (winkel)aanbod moet hier naadloos op aansluiten.
neem contact op met uniquole voor meer informatie.

zeeuws museum

in een globaliserende wereld is onderscheidend vermogen economisch gezien cruciaal. musea en bedrijven kunnen een steun in de rug gebruiken bij het sterker positioneren van hun merk en hun internationale imago. 

 

uniquole adviseerde het zeeuws museum over merk en imago, het hiervoor te gebruiken beeldmateriaal en over een consequent doorgevoerde eenduidige routing tussen de verschillende delen van het museum.

het prachtige karakteristieke zeeuwse beeld, zoals hiernaast te zien, is sindsdien weer prominent in alle uitingen van het museum aanwezig.

art direction royal delft

in de tachtiger jaren bereikte de waardering voor authenticiteit, ambacht en lokale cultuur een dieptepunt. met name de afgelopen 10 jaar is er een duidelijk ommekeer waarneembaar. ambachtelijke bedrijven wordt nieuw leven ingeblazen door het inzetten van nieuwe frisse ontwerpteams. ontwerpers laten hun creativiteit los op ons cultureel erfgoed.
in opdracht van royal delft formuleerde uniquole in tekst, maar vooral in beeld en uitstraling,

een strategie voor de historische collectie van royal delft, de basis van het delfts blauw.

 

de door uniquole samengestelde ‘iconic collection’ is in samenwerking met fotografe frieda mellema in een hedendaagse setting verbeeld.

art direction royal leerdam crystal

de voormalige nederlandse glasfabriek leerdam kent een rijke historie. opgericht in 1878 werd al vroeg contact gezocht met kunstenaars voor ontwerpen. bekende namen als k.p.c. de bazel, andries copier, h.p. berlage en frank lloyd wright hebben voor de glasfabriek ontworpen.

 

royal leerdam crystal had behoefte om deze traditie nieuw leven in te blazen.
uniquole heeft als art director ontwerpers jan jansen, marlies dekkers en ans marcus betrokken bij het ontwerpen van nieuwe glasobjecten.

de hier uit voortvloeiende collecties waren spraakmakend en trokken veel publiek tijdens presentaties.

 

tot op de dag van vandaag zijn deze objecten geliefde stukken bij verzamelaars en glasliefhebbers. ans marcus is nog steeds als ontwerper verbonden aan de glasfabriek. op meesterlijk 2015 was haar nieuwe glaswerk te zien.

fentener van vlissingen

het fentener van vlissingen fonds ondersteunt en stimuleert kunst- en cultuurprojecten. het fonds werd in 1961 door shv opgericht en wordt sindsdien gefinancierd door dit familiebedrijf met circa 47.000 werknemers en diverse activiteiten wereldwijd.

 

in opdracht van het fonds heeft uniquole de presentatie in hotel des indes van een geselecteerde kunstenaar, eppe de haan, onder de aandacht gebracht van media, pers en verzamelaars.

schiphol airport

als art director van royal delft heeft uniquole een collectie samengesteld van karakteristieke delftsblauwe objecten  voor een presentatie in de vertrekhal van schiphol. opdrachtgever was de luchthaven.

 

in een imponerende ‘delfts blauw’ setting worden de internationale reizigers verrast met een uitvergrote tafel waarop verschillende topstukken uit de collectie van royal delft de show stelen.

dutch design awards

de dutch design awards tonen en belonen jaarlijks het beste op het gebied van nederlandse vormgeving. met de prijsuitreiking, een overzichtstentoonstelling tijdens de dutch design week

en de uitgave van het dutch design jaarboek is dda een platform voor nederlands design in de volle breedte.
uniquole fungeerde een jaar als voorzitter van de jury.

glascollectie en kroonluchters paleis oranienbaum

voor de tentoonstelling in paleis oranienbaum heeft uniquole de spiegel- en kristalzaal laten inrichten  met speciaal hiervoor vervaardigde stukken van ontwerper en glasblazer bernard heesen. de kulturstiftung dessauworlitz, eigenaar van paleis oranienbaum, was zeer onder de indruk van de hedendaagse schittering die deze paleiskamer in volle glorie deed herleven.

alle geselecteerde objecten die in deze zaal waren tentoongesteld zijn aangekocht.

de stichting heeft uniquole vervolgens verzocht om de kunstenaar nog twee grote kroonluchters met een diameter van 130 cm te laten vervaardigen voor deze kamer. de spiegel- en kristalzaal van paleis oranienbaum is nu nog steeds in deze opstelling te bewonderen door het publiek.

nederlandse keramiekprijs, keramiekbal en congres

het keramiekbal, de keramiekprijs en het gerelateerde congres, met koos de jong van het ekwc als initiatiefnemer, is een evenement om den bosch als keramiekstad op de kaart te zetten. uniquole gaf strategisch advies en was verantwoordelijk voor de organisatie van het bal, de optredens, de flitsende keramische catwalk, het diner en het aansluitende feest. het diner werd bereid door maison van den boer.

het dessert ceramique werd geserveerd op door marcel wanders vervaardigde etagères van cor unum. in de gaanderij naar de dans- en dinerzaal was een museum-voor-een-dag ingericht met werk van  20 kunstenaars. gastheer was de burgemeester van den bosch en de keramiekprijs werd uitgereikt door de staatssecretaris van cultuur.

raadhuis de paauw wassenaar

in opdracht van de gemeente wassenaar heeft uniquole onderzoek gedaan naar mogelijke nieuwe wandbespanningen voor raadhuis de paauw.

de uiteindelijk voorgestelde keuze is tijdens de verbouwing van de trouwzaal aangebracht.

meesterlijk 2017

de 9e editie van meesterlijk was afgelopen november een groot succes! een geweldige groep zeer geïnteresseerde mensen die schoonheid op waarde weten te schatten. werd er jarenlang nog enigszins neergekeken op het ‘ambacht’, nu is iedereen overtuigd van de onschatbare waarde van goed vakmanschap.

 

ieder jaar verschijnt bij meesterlijk een kleurrijk vormgegeven krant met aandacht voor de deelnemers en gelardeerd met mooie fotografie. mocht u tijdens meesterlijk hebben misgegrepen of was u niet in de gelegenheid om meesterlijk te bezoeken, de krant is hier binnenkort digitaal beschikbaar.

recyclebaar totaalconcept

kiezen voor materiaal, stijl en duurzaamheid vertaalt zich bij meesterlijk ook in het uitvoeringsconcept. meesterlijk maakt ieder jaar gebruik van recyclebaar tentoonstellingsmateriaal. jaarlijks wordt meer dan 85% van de kartonnen pallets, dozen en platen hergebruikt.

 

in samenwerking met maarten spruyt en tsur reshef is hiermee een opmerkelijke aaneenschakeling van kartonnen werkruimtes gecreëerd. het zorgt voor eenheid in verscheidenheid, voor rust en samenhang.

opening nederlands paviljoen – 9 april 2019

info volgt